Αν σήμερα οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ανισότητας έναντι των ανδρών στον κόσμο της τέχνης, μπορούμε να φανταστούμε τι έπρεπε να ξοδέψουν αυτές τις γυναίκες από άλλες εποχές που είχαν κάποιο καλλιτεχνικό δώρο. Όχι μόνο δεν αποτιμήθηκε η δουλειά τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καν την εξουσιοδότηση να εκτελούν ανάλογα με τις θέσεις εργασίας. Επί του παρόντος, βλέπουμε ότι τόσο η φήμη όσο και η αξία των γυναικών καλλιτεχνών εξακολουθούν να παραμένουν στο παρασκήνιο. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι μερικές μελέτες που εξασφαλίζουν ότι τα έργα των πιο καλλιεργημένων καλλιτεχνών αξίζουν μέχρι και 10 φορές λιγότερα από αυτά των ανδρών συνεργατών τους.
Με το άρθρο μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στις γυναίκες εκπροσώπους που έχουν γράψει ιστορία στον κόσμο της τέχνης, τόσο για την καλλιτεχνική ανδρεία του και την πρόκληση της στις συμβάσεις της εποχής του, ανδροκρατούμενη. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνουμε και τους πιο αξιόλογους σύγχρονους καλλιτέχνες, muheres safadas οι οποίοι ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται, με το ταλέντο ως όπλο, έτσι ώστε οι γυναίκες να έχουν το χώρο που τους αξίζει στον κόσμο της τέχνης.
Camille Claudel
Από την παιδική ηλικία, ο Camille (1864-1943) ήταν παθιασμένος με τη γλυπτική. Το 1876 η οικογένειά της μεταφέρθηκε στο Nogent-sur-Seine και εκεί συναντήθηκε με τον Paul Dubois που την παρουσίασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το 1884 άρχισε να δουλεύει με τον Auguste Rodin, ο οποίος έπεσε στα πόδια του ως γυναίκα, και ως καλλιτέχνης, έγινε μοντέλο και μούσα του. Παρόλο που κινούνται στο ίδιο περιβάλλον και ταξιδεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο Ροντέν ενώνεται συναισθηματικά με μια άλλη γυναίκα, τον Rose Beuret, που αρνείται να φύγει. Κατάσταση που θα χρησιμεύσει ως έμπνευση για τα σημαντικότερα έργα της καριέρας του Camille, όπως η ηλικία της ώριμης ηλικίας. Η φήμη της φτάνει στο σημείο που προωθείται από αρκετούς καλλιτέχνες της εποχής, ακόμη και εμφανίζονται σε πολλά περιοδικά τέχνης.
Ο γλύπτης αρχίζει μια άλλη σχέση, αλλά πάλι σκοντάφτει με την ίδια πέτρα, αφού ο νέος σύντροφος Claude Debussy είναι παντρεμένος με μια άλλη γυναίκα. Εδώ ξεκινά η παρακμή του με συνεχείς επεισόδια νευρικών βλαβών που έγιναν ακονισμένοι στο σημείο του κλειδώματος στο εργαστήριό του και καταστρέφοντας τα έργα του. Ένα λυπηρό τέλος για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, αφού με απόφαση της οικογένειάς της έγινε δεκτή σε ψυχιατρικό κέντρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων της ζωής της.
Beatrix Potter
Ποιος δεν γνωρίζει τις πλήρεις ιστορίες του Beatrix Potter; Ο συγγραφέας και εικονογράφος (1866-1943) μεγάλωσε σε μια οικογένεια καλής κατάστασης, βικτοριανή και συμβατική. Η ζωή της είχε ως στόχο να γίνει σύζυγος και μητέρα, αλλά από νεαρή ηλικία ήταν ξεκάθαρη ότι ήθελε να είναι ανεξάρτητη. Έγινε ένας διανοούμενος που ειδικεύτηκε στη φύση και έκανε αρκετές μελέτες σχετικά με τους λειχήνες, τους μύκητες και τα φυτά που έπρεπε να παρουσιαστεί από τον θείο της στον κύκλο των ερευνητών, δεδομένου ότι δεν επιτρέπονται οι γυναίκες. ο ίδιος λόγος για τον οποίο ο συγγραφέας δεν μπορούσε να σπουδάσει στους Βασιλικούς Κήπους του Kew.
Το 1902 δημοσιεύει την πρώτη του εικονογραφημένη ιστορία και αυτή ήταν η επιτυχία του που κατά τα επόμενα 8 χρόνια δεν σταμάτησε να γράφει ζωντανές ιστορίες. Το 1905 παντρεύτηκε τον εκδότη Frederick Warne, αντιμετωπίζοντας την αντίθεση των γονιών του, αν και ο σύζυγός του πέθανε εκείνη την ίδια χρονιά. Ήταν τότε που η Beatrix αγόρασε το αγρόκτημα Top Hill στη Σκωτία, το οποίο αργότερα θα γίνει το στάδιο πολλών από τις ιστορίες της.